Rhett van der Voort - Freelance WordPress programmeur vanuit Groningen - 0643992704 / rhett@hatha.nl

Responsive website: Zo maak je jouw website mobiel vriendelijk.

14 april 2020 door Rhett

Een responsive website is een website die op verschillende beeldschermgroottes bruikbaar is. Van een groot pc-scherm naar de kleinste mobiele telefoon. Dat betekent in de praktijk dat de site zo opgebouwd is dat de inhoud zich in de breedte kan aanpassen door hoger te worden of onder elkaar te gaan staan. Wil je precies weten hoe dat er uit ziet dan kun je dat proberen met de homepage van deze site. Maak je browser venster smaller en je ziet hoe dat in z’n werk gaat.

Naast de inhoud houdt een responsive website ook rekening met de bruikbaarheid van navigatie. Knoppen, menu’s en andere links worden relatief groter naarmate het beeldscherm kleiner wordt. Dit zodat je op bijvoorbeeld een telefoon nog goed naar een andere pagina kunt gaan, of een telefoonnummer kunt aanklikken.

Wat is het verschil met een ‘mobiele website’?

Een mobiele versie van een website is een eigenlijk een kopie de website die gemaakt is voor gebruik op een mobiele telefoon. Een responsive site daarentegen houdt geen rekening met het type apparaat, maar houdt alleen rekening met bruikbaarheid op verschillende schermgroottes. Een subtiel andere aanpak dus, die ik beter vind omdat de focus op bruikbaarheid alleen ligt. Ook zijn mobiele versies vaak gebrekkig en haastig gemaakt nadat de hoofdsite klaar is en functioneren daarom slecht. Dit probleem heb je bij een responsive aanpak niet omdat je bezig bent met inhoud en doelstelling onafhankelijk van het type apparaat.

Een website mobiel vriendelijk maken; zo ga ik te werk

Het beste is om duidelijk te hebben wat de belangrijkste doelen van je site zijn. Deze doelen ga je vervolgens een plek geven op drie verschillende schermgroottes. Een ontwerper maakt een ontwerp voor de desktop monitor versie. De bouwer van de site kan hier mee uit de voeten en bouwt ook de andere twee versies. Een voorbeeld, het nieuwe WordPress standaard thema:

twentyfourteen

Ik kan je bij elke stap helpen en adviseren. Responsieve sites bouwen is een van mijn belangrijkste activiteiten.

Contactformulier

Vul het onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.