Rhett van der Voort - Freelance WordPress programmeur vanuit Groningen - 0643992704 / rhett@hatha.nl

Wat is een CMS?

6 mei 2020 door Rhett

Een vraag die ik toch nog regelmatig krijg is ‘wat is een CMS?’, omdat dat het toch een vrij technische term is. Hieronder leg ik je uit wat een CMS nou precies is en hoe jij er mee te maken krijgt voor het beheer van jouw website.

Wat is CMS?

CMS staat voor Content Management System. Oftewel een content-beheersysteem of contentmanagementsysteem. Vanuit een CMS beheer je dus de content voor je website. Los van de vormgeving en het uiterlijk.

Alleen de inhoud

Als gebruiker van een CMS hoef jij je dus alleen maar bezig te houden met de inhoud van de website, en dus niet met de vormgeving. Die is van te voren bepaald en is volgens een vast stramien dat op elke pagina gebruikt wordt. Er zijn wel meerdere van die stramienen of  ‘sjablonen’ die voor verschillende type pagina’s gebruikt worden.

Hoe werkt een CMS?

Als gebruiker van een CMS kun je dus eenvoudig pagina’s en nieuwsberichten op je site beheren. Het toevoegen van foto’s is ook makkelijk, die kun je gewoon slepen vanaf je computer en op de juiste plek zetten. Daar heb je geen enkele technische kennis voor nodig. Ook het veranderen van een menu is een kwestie van slepen van pagina’s op de juiste plek.

WordPress als CMS

WordPress is dus een CMS. De enige manier waarop je eigenlijk met WordPress te maken krijgt is als je aan de achterkant inlogt om de inhoud van je site te bewerken. Je kunt dan op een overzichtelijke manier de pagina’s van je website veranderen kwa inhoud, of een nieuwsbericht toevoegen.

WordPress is favoriet

WordPress is het makkelijkste CMS. Dat vind ik zelf, maar ook mijn klanten uit Groningen zijn hier inmiddels van overtuigd. Veel mensen kunnen opgelucht ademhalen op het moment dat ze uit de Joomla jungle ontsnappen bijvoorbeeld. Het helpt natuurlijk ook dat ik vaak vanuit de eindgebruiker van het CMS denk als het aankomt op hoe ik WordPress inricht voor het specifieke project.

Waarom ik graag WordPress gebruik

 

Contactformulier

Vul het onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.